Pages Menu
Categories Menu

Posted in A fesztiválon fellépő előadók

Brina (Szlovénia)

A Brina zenekart – nevét a vezető énekesről Brina Vogelnikről kapta – a zenészek szabad, friss és merész zenei megközelítések iránti vágya hozta létre 2003-ban, miután Brina Vogelnik elhagyta korábbi zenekarát a Stringsi-t. Ez a hattagú zenekar régebben zenei motívumait a tradicionális zenei világból nyerte, melyeket átrendeztek és élettel töltöttek meg, bár az utóbbi időben egyre inkább saját művekből áll a repertoár.

A Brina  első kétr albuma – Mlado leto (DruGod, 2004) és a Pasja legenda (DruGod, 2006) – erős jelet írt a világzenei térképre. 3 hónapig tartotta helyét a Pasja legenda a „top 10 at the World Music Charts Europe” ranglistán. 2006 novemberében, az album a harmadik helyig kúszott fel. Mlado leto és a Pasja legenda csodálatos kritikát kapott mind a szlovéniai és a nemzetközi zenei magazinokban. Többe között a thefRoots, Songlines és World Music Magazine hasábjain is.

Vlado Kreslin után a Brina a második szlovén előadó, aki fellépett a Womex-en – World Music Expo – 2006-ban Sevillában. Felléptek a  Charlie Gilett’s show-ban a BBC televízióban. Weboldalán Charlie Gillett kritikát közölt a Pasja legenda albumról, és a hónap (november) albumának nevezte. A lemez 2006 év hat legjobb albuma közé került, míg a Poljanska balada című dalt az „Év dala” díjra jelölték.

2006-ban az együttes számos nagy világzenei fesztiválon lépett fel Szlovéniában és Horvátországban. (Druga godba, Ljubljana; Ethnoambient, Solin).

7 év szünet után a Brina visszatért a harmadik albumával, melynek címe: Slečena koža (Skin Stripped Off), és ott folytatták, ahol a Pasja legendával abbahagyták.  Az eltelt évek új lendületet adtak a csapatnak, az új hangzás részben Chris Eckman producernek köszönhető, és a lemez néhány dalát is ő maga írta.

BRINA VOGELNIK, vocals
JELENA ŽDRALE, violin
BLAŽ CELAREC, percussion
NINO DE GLERIA, electric bass, double bass
DRAGO IVANUŠA, accordion
LUKA ROPRET, guitars
ALEŠ RENDLA, drums
JULIJ ZORNIK, sound