Pages Menu
Categories Menu

Posted in A fesztiválon fellépő előadók

Igricek

Az Igricek Együttes 1986-ban alakult Nagykanizsán. Az elmúlt 20 évben a zenekar tagjai többször változtak. Jelenlegi felállásban klasszikus zenészek, jazz-zenészek és népzenészek alkotják. Nem főállású zenészek, mindannyian polgári foglalkozással is rendelkeznek.

Tagjai:

Balogh Tünde – cselló, furulya, ének, vokál
Farkas Tibor – gitár, ének
Kaszás Ottó – bőgő, gitár, vokál
Kőfalvi Csaba – dob, ritmushangszerek
Szatmári László – hegedű, brácsa, bőgő, tambura
Tiborc Iván – tenor és szoprán szaxofon, fuvola, furulyák,

Ebben a felállásban másfél éve hallható az Igricek. A zenekar főként a XX. századi magyar költők megzenésített verseit adja elő, de repertoárjában népdalfeldolgozások is találhatók. Jelentősebb itthoni fesztiválsikereik: Énekelt Versek Fesztiválja (Pécs), Históriás Napok (Sárvár), Ötágú síp (Gyula), Ost-West Fesztivál (Kőszeg), Kaláka Nemzetközi Folk Fesztivál – a fesztivál fődíja (Diósgyőr).

Külföldi szerepléseik közül kiemelkednek az erdélyi fellépések, amelyekkel elősegítették a kovásznai testvérvárosi kapcsolat alakulását. Ugyanígy jelentősen hozzájárultak a franciaországi Hirsonnal létesített városi partnerkapcsolathoz. Sikerrel szerepeltek még Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Szlovénia, Szlovákia és Románia magyarlakta városaiban és falvaiban. 1995-ben jelentették meg “Csudálkozunk az életen”, 1997-ben pedig a “Szűkesztendő-bőesztendő” című kazettájukat. Az együttes 1998-ban megkapta Zala Megye Önkormányzati Közgyűlésének Közművelődési Nívódíját, 1999-ben a Nagykanizsa Kultúrájáért kitüntetést. 2001-ben Budapesten megnyerték a Gyermekműsorok Fesztiválját.

A zenekar eddig megjelent kiadványai:

Vidéki béke – kazetta (1990) (Bedő Csabával közös anyag, melyen versek és énekelt versek hallhatók.

Csudálkozunk az életen… – kazetta (1995) XX. századi magyar költők énekelt versei. Szűkesztendő – bő esztendő – kazetta (1997) Énekelt versek gyerekeknek.

A zenekar első 10 évének hosszabb története olvasható a Czupi Kiadó által megjelentetett Kanizsai Almanach című kiadványban, melyet Bali Judit vetett papírra.