Pages Menu
Categories Menu

Posted in A fesztiválon fellépő előadók

Szirtes Edina Mókus − énekes, hegedűs, zeneszerző

Hegedűművész diplomáját a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 2002-ben, majd zeneszerzéssel kezdett foglalkozni. Írt zenét többek között a Szegedi Színkör, Szegedi Kortárs Balett, Kováts Kriszta Színháza, Baltazár Színház és a Magyar Rádiószínház számára, de a 2010-es tűzijáték zenéjét is ő szerezte.

Stúdiózenészként és dalszerzőként számos komoly- és könnyűzenei együttes produkciójában, illetve hanglemezén működött közre, és folyamatosan koncertezik is velük (Zsédenyi Adrienn, Presser Gábor, Balássy Betti & Varga Feri, Falusi Mariann, Sárik Péter Trió, Hevesi Tamás, NagyJános, Havasi Balázs, Makám és Kolinda, Pusztaszó, FSCO, Harmonia Garden, Napoleon Boulevard). Saját zenekaraival (Fabula Rasa, Nomada, Blues B.R.Others) is rendszeresenfellép itthon és külföldi világzenei fesztiválokon. A Fabula Rasa-val az első Budapest Fringe Fesztiválon mutatkoztak be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták produkciójukat.

Mókus 2004-ben Artisjus díjat kapott, 2007-ben a nemzetközi Song Writing dalíró versenyen tizenötezer dalból a legjobb 14 dal közé választották szerzeményét.Tessék-lássék címmel megjelentszólólemezét a Fonogramszakmai zsűrije a legjobbnak ítélte 2010-ben világzene-kategóriában. Szintén ebben az évben a Kortárs Dalíró verseny második helyezését nyerte a világhírű Nikola Parov után.

Sokoldalúsága két új lemezanyagán is megmutatkozik. A már elkészült, s a koncerten is kapható lemez címe „Mókus és a Tao”. Az album anyaga az ősi kínai bölcseleti alapmű,Lao-ce: Tao Te King – Az Út és Erény című könyvéből vett tizenkét megzenésített verset tartalmaz . Ez a mű Kováts Kriszta felkérésére született és a Művészetek Palotàjában lett bemutatva 2011. szeptember 24-én. A dalokat Mókus egyedül játszotta lemezre zongorán, brácsán, hegedűn, melodikán és énekelte saját énekhangján. Ezzel párhuzamosan egy akusztikus popzenei anyagot is rögzíteni kezdett „Szerelmesezős” címmel, amit ő maga „érzelgős asszonyzenének” hív. A később megjelenő albumon szereplődalok saját barátai verseire íródtak, így „alapja a mai fiatalok szíve, gondolatai”, de a lemezen szerepel egy

Bródy- és egy Presser-feldolgozás is.

Díjak, kitüntetések:

1996 Pop-Rock táncdalfesztivál I. helyezés
2004 Artisjus díj
2006 Songwritercompetition – Worldmusic kategória 15 legjobb dal – Furfangos dal
2010 Fonogram díj – Worldmusic kategória – Szirtes Edina – Tesséklássék c. Lemez
2012 Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díj