Fatemplom Krónikája

Ez a tájék szomjas, sötét… (Sülyi Péter)
Messzi jövendővel komolyan vess öszve jelenkort… (Kölcsey Ferenc)
Arccal a jövőnek, de nem háttal a hagyománynak… (Nyíri Tamás)
A bárka elindult, hátán a Földdel – velünk vagy nélkülünk.
Lehetne Őrhajó, a tudatos virrasztás, az ébredő éberség temploma. (Kőszegi Lajos)

A Fatemplom

2010. június 18-án, szombaton, kétezren vettek részt a magyarföldi fatemplom felszentelésén. Arányaiban olyan ez, mintha Budapest tíz magyarországnyi zarándokot fogadna valamely Vándorünnepen. (A szertartást dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök, Ittzés János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Steinbach József, dunántúli református püspök celebrálta.)

Magyarföld az Őrséget súrolja, az Őrség déli kapuja. Egyike annak a több ezernyi 100 lélek alatti kisfalunak napjaink Magyarországán, melyek foggal-körömmel küzdenek a túlélésért. A település részint őslakosokból, részint a nagyvárosból katapultáló szabadgondolkodókból áll. A templomépítés ötlete Rátóti Zoltán színművésztől származik, aki polgármesterré választása után döntött és cselekedett. (Magyarföldön a politika is lehet művészet.) Az Árpád-korban is „fölülről” építkeztek. Először emeltek templomot, majd azután, mintegy „az égből függeszkedve” következett a gazdaság. A szellemi centrumnak, a templomnak alárendelve teremtették meg a Lét többi fontos feltételét. És le a kalappal a magyarföldiek előtt. Ha néhány napi menedzser-politikusi munkaebéd árából, negyven ember „felelős társasjátéka” nyomán új templom épülhet, miért ne foghatna össze egy arányosan reális cél érdekében akár tíz- vagy tizenöt millió lélek?

Mújdricza Péter

Amikor először rápillantottam a templom tervrajzaira, Noé bárkája jutott eszembe az a bárka, amelynek feladata volt összegyűjteni mindazt, ami érték fogalmazta meg Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a magyarföldi fatemplom szombati avatásán.

A templom építésének Rátóti Zoltán polgármester – a Nemzeti Színház színművésze – kezdeményezésére láttak neki Mújdricza Péter építész tervei alapján tavaly májusban.

Az építkezésben több száz önkéntes vett részt, az anyagi feltételeket egy részét adományokkal, felajánlásokkal teremtetették meg, de a Nemzeti Színházban is tartottak gálaestet a templomért, s Szerencsejáték Zrt. is támogatta a kezdeményezést.

A beruházáshoz a Magyarföld Faluért Alapítvány tízmillió forint hitelt vett fel, ennek törlesztését az őszre tervezett újabb jótékonysági rendezvény bevételéből biztosítják – mondta  Rátóti Zoltán idén májusban, mikor bejelentette, hogy június 19-én szentelik fel a templomot.

Az ünnepi rendezvényen  amelyen több száz érdeklődő jelenlétében három történelmi egyház püspökei szentelték, illetve áldották meg az épületet  többen is kifejtették gondolataikat, mely során egyrészt a kezdeményezést méltatták, de szóltak arról az összefogásról is, amely nélkül talán sosem valósult volna meg a szakrális épület.

„Mit üzen nekünk ez a templom 2010-ben?” – vetette fel a megyei önkormányzat elnöke, Manninger Jenő. –  Elsőként üzeni azt, hogy a hit nem veszett ki az emberekből. Azt is üzeni, hogy bár országunkat és nemzetünket gazdasági és súlyos erkölcsi válság sújtotta az elmúlt években, mégis születhetnek még csodák. A megye egyik legapróbb kis falujában ökumenikus fatemplom épült akkor, amikor az gazdasági és társadalmi problémák az embereket arra késztetik, hogy csakis a saját boldogulásukat nézzék, ne törődjenek a közösséggel. Itt mégis összefogtak, adakoztak, ki pénzbeli adománnyal, ki kétkezi munkával segített, és felépülhetett a templom, amely befogad minden keresztény embert.”

A magyarföldi fatemplom építése mintegy 35 millió forintba került, amiből tízmillió forint felvett hitelként nehezedik a Magyarföld Faluért Alapítványra. A település polgármestere, a színész Rátóti Zoltán szerint a törlesztéshez újabb jótékonysági akciókra lesz szükség. Valamikor az ősz folyamán modern festők képeiből tartanak árverést, de a pünkösdkor megkezdett templomi koncertsorozatot is folytatják, ebből szintén remélnek bevételeket.

„Ez a templom az összefogás jelképe, itt az építés során barátságok születtek, úgy zajlott a munka, ahogy ma a középkori céheket elképzeljük – fogalmazta meg Rátóti Zoltán. – A mesteremberek egymással versengve, ám  mégis vállvetve dolgoztak. Már ez is közösségformáló volt, az igazi hatása azonban majd évek múltán fog jelentkezni, amikor rápillantunk a templomra, s az építés pillanatait felidézzük.”

Dr. Veres András szombathelyi megyés püspök, Ittzés János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke, valamint Steinbach József, a dunántúli református püspök közösen szentelte fel az templomot.

A templom építési munkálatait az alábbi képeken kísérhetik figyelemmel lépésről-lépésre.

Forrás:  zalaihirlap.hu

Kapcsolódó cikkek, hírek

Scroll to Top