A harangláb

A falu eredeti harangját az első világháború során elvitték, további sorsa ismeretlen, valószínűleg beolvasztották. A jelenleg meglévő harangot a magyarföldiek a harmincas évek tájékán vásárolták, a vásárláshoz szükséges összeget a falu fiatalsága által szervezett és előadott pajtaszínházi előadások bevételéből fedezték.

A harangot 1883-ban Szombathelyen öntötték, Csesztregről került Magyarföldre. A múlt század derekáig meglévő harangtorony a falu bírájának telkén állt, a temető közelében. Az ötvenes években, meggyöngült szerkezetére hivatkozva lebontották. Helyette épült a faluház (egykori csendőrpihenő és fecskendőház) szomszédságában, ideiglenes jelleggel a harangot tartó állvány.

Új harangláb avatása

2000. augusztus 12-én a Millennium tiszteletére és emlékére a falu új haranglábat avathatott, s így harangunk ismét méltó helyre került. Előzményként elmondható, hogy hosszú évek óta érlelődött az az elképzelés, miszerint építeni kellene egy új haranglábat, mivel a meglévő sem esztétikai, sem technikai szempontból nem felelt meg, ugyanis a lábazati rész a faluház falához „támaszkodva” azt minden alkalommal, amikor a harang megszólalt, megrezegtette. Amikor a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal 1999 januárjában ezeréves államiságunk megünneplésére szóló felhívásáról tudomást szereztünk, még abban a hónapban pályázatot nyújtottunk be, amelyben egy új harangláb építésére és a millenniumi évben történő ünnepélyes felavatására tettünk javaslatot.

Kezdeményezésünkre már májusban kedvező válasz érkezett, miszerint a Hivatal 300 ezer forinttal támogatja ötletünk megvalósítását. Elkezdődhetett a tervezés és az adománygyujtés időszaka, hiszen kis falunk oly kevés pénzből kénytelen gazdálkodni (alacsony lélekszám, kevés az aktív kereső, sok a kisnyugdíjas, minimális a helyben maradó SZJA és a helyi adók mértéke, magas a kiadási szint stb.), hogy a szükséges önrészen kívül a falu költségvetését tovább nem terhelhettük. 1999 őszén egy építész barátunk tanulmánytervet, egy őriszentpéteri fafaragó mester pedig váztatot készített.

Mindkét elképzelésről elhelyeztünk egy-egy másolatot a falu „központjának” számító boltban, abból a megfontolásból, hogy az emberek megnézhessék a terveket, és válasszanak a kettő közül. Végül Fehér Zoltán ötlete alapján Kiss Endre és Kiss Tamás csesztregi építészek készítették el a tervdokumentációt. Már folytak az alapozási munkálatok, amikor 2000. június 11-én, pünkösdvasárnap a hagyományos Virágzás Napjai kulturális fesztivál részeként a szentgyörgyvölgyi református templomban muzsikus barátaink koncerttel üdvözölték vállalkozásunkat, majd ezt követően kis ünnepséget tartottunk Magyarföldön, az építés színhelyén az „első kapavágás” emlékére.

Az adományok gyűjtése sikeresnek bizonyult. Ki kedvezményes árú faanyagot, ki festéket ajánlott fel, voltak, akik ingyenes szállítási lehetőséget, illetve építési anyagokat biztosítottak. Készpénzadományok is szép számban érkeztek, mások munkaerejüket ajánlották fel. Az építkezés július 10-én kezdődött el. Ekkorra már az összes gerenda és az egyéb faanyagok méretre vágva a helyszínen várták az építőket. A munka dandárját Fehér Zoltán és Rátóti Zoltán végezték. A harangot augusztus 2-án daru emelte át új helyére. A haranglábat övező füves területen millenniumi emlékpark létesült, amelynek átadására és jelképes felszentelésére a körjegyzoségünkhöz tartozó öt faluval közösen Kerkafalván, az ottani református templomban került sor.

Magyarföld millenniumi emlékzászlaját is ezen ünnepség alkalmával vehettük át. Új haranglábunk ünnepélyes felszentelését az augusztus 12-i falunapon Nagy Dániel református lelkész és Kondákor Gyula katolikus lelkipásztor végezte. Az építésben közremuködő, azt valamilyen módon segítő meghívottakon kívül számos érdeklődő is részt vett az ünnepségen. Az ünnepi közönség többek között Ráczkevei Anna művésznő versmondásában, a csesztregi iskolások néptáncbemutatójában, a lenti zeneiskolások énekében és egyéb zenés produkciókban gyönyörködhetett. A műsort követően rönkdobálásban, kötélhúzásban és virágkötészetben mérhették össze erejüket és tudásukat a jelenlévők. A remek hangulatú versenyeken egyéni indulók és alkalmilag szerveződött csapatok vettek részt. Enni-innivaló volt bőven. A Schröcker család jóvoltából kitűnő szarvaspörköltben lehetett részünk, Röszler Attila jó bora is igen kelendő volt. A magyarföldi asszonyok, lányok is kitettek magukért: elsőként a házilag sütött rétesek, pogácsák és egyéb sütemények találtak gazdára.

A hivatalos program befejeztével, a résztvevők nagy része még sokáig együtt maradt, kellemes terefere és énekszó zárta ezt az emlékezetes napot. Nagy álmunk vált ezzel valóra, és jó érzéssel gondolhatunk arra, hogy a háború óta egyre pusztuló, fogyó kis falunkban végre épült valami, született valami új, ami tárgyi valóságán túl minden magyarföldi számára az összefogást, a közösségi érzést fejezi ki.

SEGÍTŐK:
Tóth Lászlóné (Marika néni) – sörök, sütemények, gyümölcsök
Kovács Ferencné (Rózsi néni) – sör, sütemény
Schröcker család – sör, bor, ünnepi lakoma
Szabó Anima – mindennapos ebédek, kávék
Riederauer Andrea – szervezés, ügyintézés, ebédek, palacsinták, lángosok
Röszler Attila – pályázatkészítés, kedvezményes faanyag beszerzés, 50 l boradomány
Berki Zoltán – szállítás, szervezés, ügyintézés
Magai Róbert – szállítás, szervezés, ügyintézés
Mester lstvánné – szervezés, ügyintézés
Tóth Győzőné – szervezés, ügyintézés
Hári Józsefné – szervezés, ügyintézés
Tóth István és a Hétrét együttes – műsor, hangosítás
Őri Alapítvány, Sülyi Péter és az Őriszentpéteri Teleház dolgozói – adományok gyűjtése adminisztráció, szervezés
Zichó Ágota, KOLOFON Kft. – meghívók nyomtatása
Önkormányzat Kerkakutas -padok, asztalok kölcsönzése

ADOMÁNYOZÓK:
Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal – 300.000.-Ft
BRAMAC Kft. – 1900 db tetőcserép, 425 db járólap
Servind Budapest Kft. – 200.000.-Ft
Zalabaksai Erdészet – 140.000.-Ft értékű faanyag
BAYER AG. – 1.000.-DM
LAHMTRANS – Kecskemét – Magyarföld szállítás
Bullalakk ETA Festékgyártó és Forgalmazó Rt. – 50 l fafesték
Rátótí Zoltán és Szabó Anima – 100.000.-Ft
Dr. Riederauer Szilárd és Riederauer Andrea – 50.000.-Ft
Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter – 50.000.-Ft
Schröcker Hubert és Schröcker Zita – 30.000.-Ft
Gotthárd József és Gotthárd Valéria – 20.000.-Ft
Erdélyi Csaba és Mascia Gianna – 15.000.-Ft
Horváth Andrásné – 10.000.-Ft
Geszti András és Geszti Ágnes – 10.000.-Ft
Kiss Endre és Kiss Tamás – tervezés, engedélyeztetés, építéssel kapcsolatos ügyintézés
Hulitka István – 5 m3 faanyag
Jakosa László – bérfűrészelés 10.000.-Ft értékben
Maksay család – 5.000.-Ft
Tóth Sándor – 4.000.-Ft értékben fuvar
Dr. Ohát Ilona – 1.000.-Ft
Tóth Győző és Tóth Győzőné – 1.000.-Ft

ÉPÍTŐK:
Fehér Zoltán – 22 munkanap
Rátóti Zoltán – 21 munkanap
Dr. Riederauer Szilárd – 10 munkanap
Szabó Anima – 7 munkanap
Gyöngy Oszkár – 5 munkanap
Kovács Ferenc – 2 munkanap
Cseke Gyula – 2 munkanap
Szabó József (Gödöllő) – 2 munkanap
Szabó József (Borszék) – 1 munkanap
Schröcker Hubert – 1 munkanap
Schröcker Arian – 1 munkanap
Riederauer Dániel – 1 munkanap
Riederauer Dóra – 1/2 munkanap
Tóth István – 1/2 munkanap
Tóth Anita – 1/2 munkanap
Tóth Benedek – 1/2 munkanap
Tóth Barnabás – 1/2 munkanap
Balázs Antal – 1/2 munkanap
Simonyi Balázs – 1/2 munkanap
Familie Wiederschwinger – 1/2 munkanap
Familie Huber – 1/2 munkanap
Familie Nessler – 1/2 munkanap

 
Scroll to Top