Babérliget hamarosan

Az Őrség klímája és talaja világszínvonalon alkalmas az egészségünk megőrzéséhez szükséges legfontosabb gyógynövények termesztésére. Olyan gyógynövények termesztésére is, amelyeket például az európai piacokon a mai napig zömmel Dél-Amerikából, Dél-Afrikából és Ázsiából lehetett csak beszerezni, költséges vízi- és légi utakon. Miért ne kerülhetnének az őrségi kertekben nevelt gyógynövények olcsóbban, frissebben és gyorsabban az európai bio-piacokra? Magyarföldi családoknak is önálló, tisztes megélhetést biztosítva…

A szintetikus gyógyszerek mellékhatásai okozta halálesetek a 21. század elején átvették a vezetést – a rák és a szívbetegségek előtt – az emberiség halálozási arányaiban. Tehát bizonyosan lenne kereslet az Őrségben termesztett gyógynövényekre hazánkban és egész Európában is!

Magyarföld szerencsés domborzata – vízháztartásának optimális kezelésével – további munkahelyeket teremthet. Puskás Ferenc elképzelései szerint a gravitációs vízkezelő rendszer a Kerka vízgyűjtőjében telepíthető tóval, sajátos vadvízi világnak is otthont biztosíthat majd. Ennek a vízkezelő rendszernek lesz majd első eleme a fatemplom vonzásában telepítendő, könnycsepp alakú „tóka” is, amely mind a pajtaszínház, mind a fatemplom tetejéről lefolyó csapadékot felfogja.

Hamvas Béla nyomán Babérligetet is tervezünk a templomdombra, ősi, hosszútűrő gyümölcsfákkal és gyógynövényekkel, elsősorban őrségi és magyarföldi barátaink helyismeretére és szakmai tanácsaira támaszkodva. És a magyarföldi ökumenikus fatemplom bibliai ünnepkörhöz és Napjáráshoz alkalmazkodó fény-árnyékjátékát, külső és belső tereit, anyagainak egymáshoz való viszonyát is úgy próbáltuk megtervezni, ahogy a helyesen válogatott gyógynövények erősítik fel egymás hatását. Munkatársaimmal abban reménykedünk, hogy a templommal és környezetének mihamarabb megvalósuló elképzeléseivel elnyerhetjük az Önök tetszését.

Forrás:
Talpra Magyar-föld! – előadás Puskás Ferenc aranydiplomás agrármérnöktől
Mújdricza Péter: Gondolatok a magyarföldi fatemplom alapfa letételi ünnepére, 2009 Pünkösd vasárnapján.

Scroll to Top